1. Головна
  2. Блог
  3. Як розпізнати одяг хорошої якості і при цьому не переплатити
зображення входу

Як розпізнати одяг хорошої якості і при цьому не переплатити

зображення автора

27.10.2023

Коли ми шукаємо собі нове убрання, нас спокушають модні новинки, цікаві візерунки та привабливі ціни. Але чи завжди новий одяг з магазину означає довговічність і якість? На жаль, не завжди.

Сучасний модний ринок, особливо індустрія так званої Fast Fashion, чи просто швидкої моди, рясніє неякісними виробами, які привабливо виглядають на вішалках, але втрачають свій шарм вже після першого прання. Запорукою вдалої покупки є вміння звертати увагу на дрібниці, які свідчать про якість пошиття, якісну тканину та фурнітуру. Дотримуючись кількох простих правил, ви зможете уникнути торгових пасток і знайти одяг, який прослужить вам багато сезонів.

Варто пам’ятати, що хороший одяг непоганої якості можна знайти практично скрізь – і в секонд-хендах, і в мережевих магазинах. Нижче ми опишемо, як його розпізнати!

Зверніть увагу на тип тканини і якість пошиття

Основою кожного предмета одягу є тканина, з якої він виготовлений. Натуральні волокна, такі як бавовна, льон або вовна, як правило, не тільки більш міцні, але й краще пропускають повітря, що впливає на комфорт носіння. Льон і шовк ідеальні для літа, тому що вони прохолодні на дотик. Шерсть, особливо мериносова, чудово зігріває в холодну погоду. Бавовна підходить для помірних температур навесні та восени.

Обробка тканини – ще один елемент, на який варто звернути уваги, коли шукаєте хороший одяг. Якісні шви завжди будуть рівномірно прошиті та ретельно оброблені, що запобігає їх розходженню або розпусканню. Зверніть увагу на краї одягу – вони повинні бути без ниток та не мати потертостей. Якість обробки впливає на зручність носіння, довговічність одягу та його зовнішній вигляд. Погано підшитий одяг може втратити форму вже після першого прання!

Переконайтеся в довговічності оздоблення

Іноді менше означає краще, особливо коли мова йде про декоративні елементи, які оздоблюють вбрання. Одяг з безліччю аплікацій або бісеру вражає, але ці елементи з часом можуть відвалитися, потьмяніти, потріскатися і втратити свою чарівність. Тому варто вибирати одяг простого дизайну, який зазвичай більш міцний і універсальний. Замість наклеєних аплікацій краще вибрати вишиті візерунки та нашивки.

Гудзики
Зверніть увагу на те, як пришиті гудзики.

Також важливо звернути увагу на аксесуари, які виконують певні функції. Ґудзики та блискавки – елементи, які потрібно роздивитися більш прискіпливо. Переконайтеся, що кнопки належним чином закріплені, щоб вони не відпали під час першого натискання. Перевірте, щоб блискавки працювали плавно і не застрягали. А гудзики пришиті надійно і не відірвуться після першого одягання.

Придивіться до переплетення тканини

Якість переплетення тканини має величезний вплив на довговічність одягу. Щільне і акуратне плетіння значно підвищує стійкість до стирання і механічних пошкоджень. Одяг з нещільним переплетенням, особливо в місцях, що піддаються тертю, може швидко пошкодитися і втратити свою форму і приємний зовнішній вигляд. Якщо ви хочете носити свій одяг довше, намагайтеся вибирати одяг, тканина якого ретельно виткана.

Переплетення тканини також впливає на зручність носіння одягу. Гладке і рівне плетіння приємне на дотик і не викликає подразнень на шкірі. Плетіння також відповідає за еластичність тканини, що в свою чергу впливає на свободу рухів і повсякденний комфорт.

Якість переплетення тканини також впливає на естетичність одягу. Ретельне плетіння забезпечує рівномірний розподіл візерунків і збереження форми одягу. Одяг із суцільним переплетенням зберігає свій зовнішній вигляд навіть після багатьох циклів прання, не втрачаючи початкової форми.

Переплетення
Якісний одяг можа розрізнити за переплетенням тканини, з якого його пошито

Обираючи одяг із ретельно витканих тканин, ви інвестуєте у довговічність свого гардеробу. Міцний одяг прослужить більше сезонів, що означає економію та більш екологічно чистий спосіб життя.

Які хитрощі використовує індустрія моди, щоб скоротити довговічність одягу?

Менший термін служби одягу означає частіші покупки та більший заробіток. Індустрія швидкої моди використовує цей механізм, тому варто знати «хитрощі», які вона використовує для досягнення своїх цілей.

  • використання дешевих і неякісних матеріалів, які швидко зношуються
  • погана обробка, наприклад неохайні шви, асиметричні краї або неправильно прикріплені ґудзики
  • сезонні моделі – одяг створений під певні тренди, тому швидко стає непривабливим для людей, які його купили
  • просування низьких цін, як основної переваги, змушує споживачів зосереджуватися на короткострокових фінансових вигодах, а не на довговічності та якості одягу в довговічній перспективі.